Algemene tips & hints

1. Blijf kritisch bij het kijken en let op het volgende:

  1. Heeft de kamer een eigen opgang of moet je telkens door de woning van een ander om op je kamer te komen?
  2. Hoe wordt de kamer verwarmd?
  3. Zijn er voldoende warmtebronnen, zodat het 's winters niet ijskoud is? Is het een zolderkamer dan kan het zomers ook ontzettend warm zijn.
  4. Is de huurprijs "kaal" of zijn water, gas en elektriciteit bij de prijs inbegrepen?
  5. Zijn er nog andere bijkomende kosten?
  6. Is er een telefoon in huis en hoe worden die kosten berekend?
  7. Wie wonen er verder nog in het pand?
  8. Is de kamer gestoffeerd of staan er meubels en hoeveel moet je daarvoor méér aan huur betalen?
  9. Heb je een eigen keuken, douche en toilet of moet je deze met meerdere bewoners delen?
  10. Wanneer je gas, water en licht gemeenschappelijk betaalt, op welke kosten moet je dan rekenen?
  11. Is de kamer die prijs waard (er is een wettelijk puntensysteem dat een maximumhuur vaststelt voor een kamer, zie bijvoorbeeld https://www.wooninfo.nl/ dit is het voormalige steunpunt wonen).
  12.  

    2. Inschrijven bij gemeente

    Heb je eenmaal een kamer gevonden, schrijf je dan binnen vijf dagen nadat je begonnen bent met huren in bij de plaatselijke gemeente. Dat is belangrijk voor het ontvangen van je studiefinanciering voor uitwonenden, maar ook als er bijvoorbeeld verkiezingen zijn en je wilt kunnen stemmen.

    3. Rechten en plichten

    Natuurlijk hebben huurders en verhuurders zo hun eigen rechten en plichten:

    Als huurder heb je recht op:

    • huurbescherming (je kunt niet zomaar op straat gezet worden)

    Als huurder ben je verplicht om:

    • op tijd je huur te betalen
    • een "goede" huurder te zijn (geen overlast te veroorzaken of vernielingen aan te richten)
    • je kamer bij beëindiging van de huur in goede staat achter te laten
    • klein en dagelijks onderhoud te verrichten op eigen kosten (bijvoorbeeld lampen en kraanleertjes vervangen)
    • als er in het huurcontract een onderhuurverbod is opgenomen: je kamer niet onder te verhuren

    De verhuurder is verplicht om:

    • gas, water en elektriciteit te (blijven) leveren als dit in het contract staat
    • groot onderhoud te verrichten
    • de huurder rustig woongenot te verschaffen (de verhuurder mag niet zonder jouw toestemming je kamer binnen gaan)
    • de woonruimte in goede staat aan te bieden en te houden

    4. Beëindigen van de huurovereenkomst

    Een huurovereenkomst eindigt alleen door (geldige) opzegging van de huurder. De verhuurder kan je dus niet eenzijdig de huur opzeggen: als hij de huur op wil zeggen moet je daar als huurder schriftelijk mee instemmen. Als je niet akkoord gaat moet de verhuurder de rechter erbij halen en een gegronde reden voor de huuropzegging opgeven.

    Er zijn slechts vijf redenen op grond waarvan de verhuurder de huur kan opzeggen:

    - Als de huurder zich niet als een goede huurder gedraagt

    - Als de huurovereenkomst voor een bepaalde tijd is aangegaan, en er in de huurovereenkomst uitdrukkelijk is afgesproken dat de verhuurder (of de vorige kamerhuurder) de kamer daarna weer zelf gaat bewonen

    - Als de huurder niet instemt met een redelijk aanbod tot een nieuwe huurovereenkomst, tenzij dit aanbod een huurverhoging of een verhoging van de servicekosten inhoudt

    - Als de verhuurder de kamer dringend nodig heeft voor eigen gebruik

    - Als de verhuurder een bepaald op het pand rustend bestemmingsplan wil

    Andere redenen dan deze zijn niet gegrond, en zal de rechter dus ook buiten beschouwing laten.

    Als je zelf de huur wilt opzeggen dan is de opzegtermijn gelijk aan de betaaltermijn. Betaal je je huur per maand, dan is de opzegtermijn van je kamer dus ook een maand. De opzegging moet (ook) schriftelijk gebeuren, en aangetekend verzonden worden naar de verhuurder.

    5. Brandveiligheid

    Regelmatig staan er berichten in de krant over studentenhuizen waar brand in uitbreekt. Studenten raken gewond en komen op straat te staan. Brandveiligheid is een belangrijk thema, waar je vaak pas bij stilstaat als het te laat is. Het is dus belangrijk om op tijd de risico's in te schatten die je loopt op brand in huis. Naar aanleiding daarvan kun je bekijken hoe je die risico's kan vermijden en beperken. Ook zijn er een aantal simpele maatregelen die je in ieder geval kunt treffen om de kans op brand te verkleinen.

    Brandveilige woonruimte
    Kamers bij een hospita of in een studentenhuis moeten voldoen aan een aantal eisen op het gebied van brandveiligheid. Over deze eisen volgt binnenkort meer.

    Als je woonruimte niet brandveilig is door de staat waarin deze verkeert, meld het dan bij je verhuurder en vraag hem zijn onderhoudsverplichtingen na te komen. Als dit geen resultaat heeft kun je de verhuurder een aangetekende brief sturen waarin je hem een bepaalde termijn gunt om aan zijn verplichtingen te voldoen. Als ook dit geen effect heeft kun je aan de gemeente vragen de eigenaar te dwingen het noodzakelijke onderhoud te verrichten. Ook is het mogelijk om bij de kantonrechter te vorderen dat de verhuurder zijn onderhoudsverplichtingen nakomt.

    Wat te doen bij brand?
    Een aantal producten zijn bijzonder handig om in huis te hebben zodat je snel in kunt grijpen als er brand ontstaat.

    Ten eerste: rookmelders. Hang niet alleen in je slaapkamer een rookmelder, maar ook in de gang. Controleer regelmatig of de batterijen nog werken. Rookmelders zijn al voor vijftien gulden te koop, en verkrijgbaar in huishoudelijke winkels.

    Ten tweede: brandblussers. Brandblussers voor thuis zijn er in drie varianten: poederblussers, kooldioxideblussers en sproeischuimblussers. Van de drie is de sproeischuimblusser in de meeste gevallen aan te raden: deze blusser is geschikt voor bijna alle brandgevaarlijke situaties in en rond je huis. Toch geldt een belangrijke uitzondering: voor branden ontstaan door elektriciteit moet een kooldioxideblusser gebruikt worden. Vanaf vijfendertig gulden kan je al een blusser kopen.

    Ten derde: blusdekens. Als iemand in brand staat, moet je zorgen dat het vuur geen zuurstof meer krijgt. Je kan een persoon die in brand staat op de grond leggen en heen en weer rollen. Ook een blusdeken om de persoon heen slaan dooft het vuur. Blusdekens kan je voor vijftig gulden aanschaffen.

    Als er geen vluchtwegen dicht bij je kamer zijn en je woont op de eerste of tweede verdieping, kan je een touwladder aanschaffen om door het raam te kunnen vluchten. Voor honderdvijfenzeventig gulden koop je er één.

    Bron: Ministerie van VROM

    Hopelijk was deze informatie behulpzaam, succes met je zoektocht naar een passende huurwoning!

    Groetjes,

    (het Huurwoningenland.nl.nl team)